HTML

Angol nyelvlecke

Angol nyelveckék, tanulási ötletek kezdőknek, közép haladóknak és haladóknak. Biztos nyelvtudás megszerzése élvezetes módon.

Friss topikok

Linkblog

angol nyelvlecke a biztos tudáshoz

2009.02.12. 16:36 angoltanoda

Mintalecke

Mielőtt tovább folytatnám a nyelvleckékről szóló hasznos gondolatokat lássunk egy mintát.

A lecke használatának menete:

1. Nézze meg a videót!

2. Idnítsa el a videót, hallgassa és olvassa a szövegét (alatta található)!

3. Nézze át a megadott kiefejezéseket (Vocabulary). Ha szükséges szótárazza ki a többi ismeretlen kifejezést a szövegből!

4. Írjon egy-egy mondatot kommentként néhány megadott új szóval!

5. Indítsa el a videót újra, hallgassa és olvassa a szöveget. Tegye ezt addig, amíg teljesen érthetővé nam válik az Ön számára az egész anyag!

6. Közben írjon még néhány mondatot kommentként azokkal a szavakkal, amelyekkel eddig még nem írt! (Ügyeljen rá, hogy végül ne maradjon ki egy szó sem!)

7. Hagyja el a szöveg olvasását, nézze és hallgassa a videót és élvezze, hogy érti!

8. Írjon véleményt a látott videóról!

(Egyelőre ennyi. További gondolatok, hasznos tanácsok a a lecke használatához a következő bejegyzésekben lesznek olvashatóak.)

 

Hallgassa meg a videót naponta legalább 6-10-szer, legalább 6 napon keresztül. Ne hagyja abba addig, amíg hallás után teljesen nem érti meg!


(Elsőre talán elég ennyi. További gondolatok, hasznos tanácsoka a leckék használatához a következő bejegyzésekben lesznek olvashatóak.)

Script

Miss Lori Discusses the Importance of Children's Oral Healthcare

I'm Miss Lory, and a Mum and I know that healthy teeth are vital to a child's overall health. Tooth decay is the number one cronic disease among the children. You can protect your child's teeth from decay with regular visits to a dentist, healthy diet, and fluoridated water. Healthy Smiles Healthy Children, the foundation of the American Academy of Pediatric Dentistry, supports families and the children in building a lifetime of healthy oral care habits. To learn more visit our websitet: "Healthy Smiles Healthy Children dot org".

Vocabulary:

overall - teljes

tooth decay - fog romlás

chronic desease - crónikus betegség

protect - megvéd (from - valamitől)

diet - étrend

fluoridated water - fluorizált víz

foundation - alapítvány

the American Academy of Pediatric Dentistry - Amerikai Gyermekfogászati Akadémia

support - támogat

healthy oral care habits - egészséges szájápolási szokások

Szólj hozzá!

2008.12.30. 15:36 angoltanoda

Angol nyelvlecke: beszédkészség fejlesztés

Címkék: angol nyelvlecke angol beszéd

Lehet-e egyszerű angol nyelvleckékkel, önnáló tanulással fejleszteni a beszédkészséget?

A válasz: IGEN.

Hogyan? Hát, fontos tudni hozzá, hogy a beszédkészség alapja a hallásutáni értés, pontosabban az angol nyelvű szövegek sokszori hallgatása. Az agyunkat hozzá kell szoktatnunk az angol nylev hangjaihoz, szavaihoz, hangsúlyaihoz, hanglejtéséhez, .... Ez nem megy egy-egy hanganyag egyszeri vagy háromszori meghallgatásával.

Az iskolai tanórákon tapasztaltak a legtöbbször félrevezetőek. Nem elég a néhány meghallgatása egy hanganyagnak és nem jó ha egyből tesztelik az embert, hogy mennyit ért belőle. Sőt mindezeket, a "szörnyű" szóval is jellemezhetnénk. Mindannyian tudunk már egy nyelvet beszélni (az anyanyelvünket) és elmondhatjuk, hogy tesztelés nélkül is képesek voltunk sokat fejlődni benne. Ez áll az idegen nyelvek elsajátítására is. Az állandó tesztelés helyett válasszunk inkább számunkra érdekes, nyelvi szintünknek megfelelő (ismeretlen szavakat, szerkezeteket is tartalmazó) anyagokat. Hallgassuk meg őket sokszor, több napon keresztül. El fogunk ámulni az eredménytől! Egy először nehéznek tűnő szöveg is teljesen érthetővé válik a számunkra mivel sokszor halgattuk, így az új szavak,kifejezések mélyen beépülnek a memóriánkba és könnyebben előhívhatjuk őket ha beszélni akarunk. Képessé válunk az új szókincset hatékonyan használni beszédben.

A fejlődésünk megkerülhetetlen bizonytékaként tarthatjuk kezünkben a tanulmányozott anyag szövegkönyvét: minden szavát, mondatát ismerni fogjuk és képesek leszünk róla beszélni, szóban használni a tanultakat.

Szólj hozzá!

2008.12.27. 20:16 angoltanoda

Angol nyelvleckék, amire minden nyelvtanulónak szüksége van

Címkék: angol nyelvlecke

Angol nyelvleckék, de minek?

Sajnos rendszeresen kimarad a tantermi órákból, pedig nagyon szükséges. A hallásutáni értés fejlesztése teljes mértékben nem oldható meg a tanórákon, mivel nincs rá elegendő ídő. Ezért a nyelvtanulóknak saját maguknak is kell keresniük olyan anyagokat, amivel fejleszthetik tudásukat.

Szerencsére egyre több ingyenes dolgot lehet elérni az interneten. A baj csak az velük, hogy nam egyszerű őket megtalálni. Nem egyszerű megfelelő témával és nehézségi fokkal rendelkező hanganyagot és hozzá tartozó írott szöveget találni. És ha még talál is az ember ilyen anyagot, akkor utána ki kell szótáraznia belőle az ismeretlen szavakat.

A most induló Angol Nyelvlecke sorozat erre a problémára igyekszik választ adni. Tehát olyan anyagok kifejlesztését tűztük ki célul, amelyek több más készség között fejlesztik a hallásutáni értést is és a tanulók könnyen megtalálhatják közöttük a nyelvi szintjüknek megfelelőt.

A nyelvleckék az említetteken kívül sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek még. Ezekről és a leckék elérhetőségéről majd hamarosan...

Szólj hozzá!